Skilnad mellom versjonar av «Synagogen i Bergstien i Oslo»

Frå Alnakka.net
s (Utbyting av tekst - « för » til « for »)
s (Utbyting av tekst - «{{utav}}» til «av»)
Line 23: Line 23:
 
| kategori =  
 
| kategori =  
 
}}<onlyinclude>{{thumb|Synagogen i Bergstien i Oslo.jpg|Synagogen i Geitmyrsveien i Oslo.|&nbsp;Sean Hayford O’Leary}}
 
}}<onlyinclude>{{thumb|Synagogen i Bergstien i Oslo.jpg|Synagogen i Geitmyrsveien i Oslo.|&nbsp;Sean Hayford O’Leary}}
[[Det Mosaiske Trossamfund i Oslo]] sin '''[[synagogen i Bergstien i Oslo|synagoge i Geitmyrsveien  i Kristiania]]''' (no: Bergstien i Oslo) vart påbegynt i [[1918]] og fullført til [[ḥanukká]] i [[1919]]. Frå [[1939]] av, etter at [[Den Israelittiske Menighet]] gikk inn i DMT att, vart {{det her}} [[synagoge]]n for alle jødar i [[Oslo]]. Synagogen vart konfiskert {{utav}} [[nazistane]] under [[andre verdskrigen]], men mirakuløst nok vart synagogen og alt inventaret ståande oskadd gjenom heile krigen.</onlyinclude> Bygninga er framleis i full bruk som synagoge for DMT Oslo.  
+
[[Det Mosaiske Trossamfund i Oslo]] sin '''[[synagogen i Bergstien i Oslo|synagoge i Geitmyrsveien  i Kristiania]]''' (no: Bergstien i Oslo) vart påbegynt i [[1918]] og fullført til [[ḥanukká]] i [[1919]]. Frå [[1939]] av, etter at [[Den Israelittiske Menighet]] gikk inn i DMT att, vart {{det her}} [[synagoge]]n for alle jødar i [[Oslo]]. Synagogen vart konfiskert av [[nazistane]] under [[andre verdskrigen]], men mirakuløst nok vart synagogen og alt inventaret ståande oskadd gjenom heile krigen.</onlyinclude> Bygninga er framleis i full bruk som synagoge for DMT Oslo.  
  
Interiøret er prega {{utav}} kvite murvegger og eiketre med utsmykning utført {{utav}} den jødiske kunstnaren [[Elieser L. Berson]]. Hovudrommet nere har rom for 200 [[menn]], og det er eit [[meḥiṣṣá|separat]] galleri for [[kvinn{{or}}]] med 140 plassar.
+
Interiøret er prega av kvite murvegger og eiketre med utsmykning utført av den jødiske kunstnaren [[Elieser L. Berson]]. Hovudrommet nere har rom for 200 [[menn]], og det er eit [[meḥiṣṣá|separat]] galleri for [[kvinn{{or}}]] med 140 plassar.
  
 
== Kjeld{{or}} ==
 
== Kjeld{{or}} ==

Versjonen frå 19. april 2020 kl. 13:44

DMT Oslo
13823 synagogen i Bergstien i Oslo.jpg

Bergstien 13, Oslo

Generelt


Gruppe:  asjkenazisk
Bygd:  1918–1919
Innvigd:  1919
Opphørt:  Okjent
Arkitektur
Teknikk:  mur
Esnogarommet
Synagogen i Geitmyrsveien i Oslo.
Foto: Sean Hayford O’Leary

Det Mosaiske Trossamfund i Oslo sin synagoge i Geitmyrsveien i Kristiania (no: Bergstien i Oslo) vart påbegynt i 1918 og fullført til ḥanukká i 1919. Frå 1939 av, etter at Den Israelittiske Menighet gikk inn i DMT att, vart Mal:Det her synagogen for alle jødar i Oslo. Synagogen vart konfiskert av nazistane under andre verdskrigen, men mirakuløst nok vart synagogen og alt inventaret ståande oskadd gjenom heile krigen. Bygninga er framleis i full bruk som synagoge for DMT Oslo.

Interiøret er prega av kvite murvegger og eiketre med utsmykning utført av den jødiske kunstnaren Elieser L. Berson. Hovudrommet nere har rom for 200 menn, og det er eit separat galleri for [[kvinnMal:Or]] med 140 plassar.

KjeldMal:Or

Mal:Q1