Solbær

Frå Alnakka.net
solbær

1815cr solbaer.jpg

Systematikk
Rike: Plantae
Klasse: Magnoliopsida
Orden: Saxifragales
Familie: Grossulariaceae
Slekt: Ribes
Art: nigrum

Solbærplanten (Ribes nigrum) er ein buskvekst i ripsfamilien som trivst best i temperert klima. Fruktene er småe bær med ein mørk lilla, mesta svart, farge. Bæra er rik på C-vitamin og har ein svakt bitter smak. Ho blir blant anna bruka til solbærgelé, solbærsyltetøy, solbærsaft, konfekt (fyll), iskrem og vin.

Solbæra er mest utbreidd i Europa og er spesielt populær i Storbritannia. Under andre verdskrigen oppfordra den britiske regjeringa til å dyrke solbær sidan bæra er ei god C-vitaminkjelde. De laga solbærsirup av bæra som så vart utdelt gratis til alle borna i landet, noko som bidrog sterkt til å gjera solbæra meir populær der.

Sjå òg


GNU-logoen Denne artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Solbær» frå Bokmålswikipediaen og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er sett opp i GNU fri dokumentasjonslisens. For ei liste over bidragsytarar til den opprinnelige artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opprinnelige artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til denne versjonen, sjå endringshistorikk knytt til den sida.