Norsk klippfiskmuseum

Frå Alnakka.net

Gå til: navigering, søk
Milnbrygga som rommar Norsk Klippfiskmuseum i Kristiansund.
Foto:Harald Oppedal

Norsk klippfiskmuseum ligg i Kristiansund og er etablert som ein del av Nordmøre Museum. Museet held til i Milnbrygga, ei autentisk kleppfiskbryggje frå midt på 1700-talet. Museet viser kossen kleppfiskproduksjonen har gått för seg i Norge gjenom meir enn 250 år. Til bryggja hører kleppfiskberg og vaskeplass för fisk. Anlegget ligg sentralt ved hamna, midt i bybildet i Kristiansund. Kvart år blir det arrangert bacalaofestival der, der firma og kleppfiskentusiastar konkurrerer om å laga den beste bacalaoen. På norsk blir ordet bacalao bruka om ein gryterett av kleppfisk.

Kleppfisk — kjøttside og skinnside.
Foto: Karl Ragnar Gjertsen

Her har det vorte produsert kleppfisk sidan före 1749, da den skotske kleppfiskkjøpmannen William Gordon reiste de eldste delene av bryggja. Bygninga fikk namn etter ein seinare eigar, også han ein av de skotske kleppfiskkjøpmennene, Walter Miln.

Milnbrygga er ei bryggje bygd i lafta tømmer og med store svalgangar på langs. På Nordmør, i Trøndelag og nordover tyder bryggje ei sjybu som står plassert i landskapet slik at ho har direkte tilflott — det vil seie at båtar og fartøy kan leggast rett inntil bygninga slik at lasting og lossing skjer direkte mellom bygning og båt.

Litteratur

Pekarar


GNU-logoen Den her artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Norsk klippfiskmuseum» frå Bokmålswikipediaen og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er sett opp i GNU fri dokumentasjonslisens. För ei liste over bidragsytarar til den opprinnelige artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opprinnelige artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til den her versjonen, sjå endringshistorikk knytt til den sida.
Personlige verkty