Muhammad Yunus

Frå Alnakka.net

Gå til: navigering, søk
Muhammad Yunus

Muhammad Yunus (Bengali: মুহাম্মদ ইউনুস [Muhammod Iunus]) (fødd 28. juni 1940 i Chittagong) er ein muslimsk økonom frå Bangladesh. Han har utvikla omgrepet mikrokreditt — å gje småe lån för å starte opp næringsverksamheit til folk som er för fattige til å få vanlige banklån. Yunus er grunnleggaren av Grameen Bank. Banken og Yunus delte Nobels fredspris i 2006, “för arbeidet deras för å skapa økonomisk og sosial utvikling nedafrå”. Han er den tredje bengalaren som har fått ein nobelpris, etter diktaren Rabindranath Tagore og økonomen Amartya Sen.

Innhaldsliste

Utdaning og tidlig karriere

Yunnus starta universitetsutdaninga si på Dhaka University. Han tok doktorgraden i økonomi ved Vanderbilt University i 1969 som Fulbright-stipendiat. Etterpå vart han tilsett ved Chittagong University som professor i økonomi.

Yunus tok første gong opp arbeidet mot fattigdom under ein svoltkatastrofe i Bangladesh i 1974. Han oppdaga at svært småe lån kunne ha stor innverkning på sjansen nånn hade til å overleva.

Stiftinga av Grameen Bank

Yunus stifta Grameen Bank i 1976 för å gje lån til fattige. Sidan da har banken lånt ut meir enn 5,1 milliardar amerikanske dollar til 5,3 millionar lånarar. För å sikre seg at låna blir betalt tilbake, brukar han eit system med solidaritetsgruppor. I dessa gruppone søkjer folk om lån samen og er kollektivt ansvarlige för gjelda.

Etter kvart har banken òg utvikla andre former för kreditt, som huslån og lån til fiskeri og vatningsprosjekt, risikokapital og sparekontoar.

Suksessen til Grameen-modellen har inspirert liknande tiltak i olike utviklingsland, og til og med i industrialiserte land, som f.eks. i Norge og USA.

Grameen-modellen för mikrofinansiering har vorte etterlikna i 23 land. Mange, men ikkje alle, mikrokredittprosjekt etterliknar òg vektlegginga på å låne ut til kvinnor spesielt. Meir enn 96 % av Grameen-låna har gått til kvinnor, for de lid meir av fattigdom og er meir tilbøyelige enn menn til å bruke det de tjener til å dekkje behova til heile familien.

Muhammad Yunus fikk Nobels Fredspris i 2006 för innsatsen for å skapa økonomisk og sosial utvikling nedafrå. Han fikk prisen den 13. oktober 2006.

Sitat

  • “Ein dag vil barneborna våre fara til muséa for å sjå kva fattigdom var för noko.” (The Independent, 5. mai 1996)

Prisar

Kjeldor

Pekarar


GNU-logoen Denna artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Muhammad Yunus» frå Nynorsk Wikipedia og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er sett opp i GNU fri dokumentasjonslisens. För ei liste over bidragsytarar til den opprinnelige artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opprinnelige artikkelen. För ei liste over bidragsytarar til denna versjonen, sjå endringshistorikk knytt til denna sida.
Personlige verkty